יצא לכם פעם להגיד "הוא מאמין לסיפורים שהוא בעצמו ממציא"? אז זהו, שזה ממש נכון! הסיפורים שאנחנו מספרים, גם אם הם לא בדיוק הכי מדויקים ברמה העובדתית, דה-פקטו משנים את הכימיה וגם את המבנה של המוח שלנו. יותר מזה, גם אם נספר לעצמנו משהו שאנחנו יודעים שהוא לא נכון, ואנחנו נספר את זה מספיק פעמים, נתחיל להאמין בו במידה גוברת.
האפקטיביות של השיטה הזאת הייתה ידועה כבר לפני יותר ממאה שנה. כאשר סינים היו הראשונים להתממש בה בהרחבה כחלק "משטיפת מוח" (עוד מעט תבינו את הגרשיים) אותה הפעילו על השבויים שלהם.
בתחילת שנות ה-50, סינים שבו כמויות אדירות של חיילים אמריקאים אשר נלחמו בקוריאה. שיטות שטיפת המוח שהם הפעילו על חיילים אמריקאים גרמו לגל עצום ראשון של בהלה מפני קומוניזם בארה"ב. בהלה שהובילה לתיאוריות קונספירציה רבות ואף הולידה גל של סרטי אימה כמו "פלישת חוטפי הגופות" ו"השליח ממנצ'וריה" שתיארו אנשים שמוחם נשלט על ידי אחרים.
מישהו אמר זומבים?
הממסד האמריקאי דמיין שיטות אכזריות של עינויים בשילוב היפנוזה וסמים המייצרים שליטה מוחלטת על המוח. מה שכן, הם פחות תיארו לעצמו שמה שהשפיע על החיילים היה …הסיפורים שהם עצמם יצרו.
מה שקרה במחנות בפועל, הוא ששבויים אשר עברו עברות נדרשו לכתוב אמירות של ביקורת עצמית ולתאר אותן מול אסירים אחרים בצורה משכנעת. הסינים לא הסתפקו באמירות חלקיות ודרשו מהשבויים להרחיב ולהרחיב עד שאלו הגיעו לסיפורים של ממש, כאלה שהיו מתארים "הודאה" בכך שקומוניזם עדיף על קפיטליזם. הסיפורים היו מופצים אחר כך בין שבויים אחרים וגם במסגרת הפרופגנדה הסינית.
מה שעוד יותר מעניין כאן זה הפרטים. מסתבר שהסינים לא נתנו פרסים גדולים על הכתיבה, אלא רק פרסים קטנים כמו סיגריות, פרי או שמיכה. העובדה שהיה מדובר בפרסים סמליים בלבד לא אפשרה לשבויים להצדיק לעצמם ולאחרים שהם בגדו בעקרונותיהם (ובמידה מסוימת במדינה שלהם) בגלל הפרסים. הדיסוננס הזה גרם לכך שהם נאלצו לעשות רציונליזציה למעשים שלהם ואף להזיז ולשנות את התפיסות האידיאולוגיות של עצמם כדי להתאים לסיפור שהם כתבו.
במידה והשבויים לא רצו לכתוב טקסטים, הסינים הכריחו את השבויים לשכתב טקסטים של אנשים אחרים ואז לחתום עליהם בשמם. מפתיע ככל שיישמע גם השיטה הזאת נחשבה לאפקטיבית.
אז כן, שטיפת מוח, כזאת שכוללת סמים, היפנוזה ועינויים וכזאת שלא, זה דבר נוראי, …אלא אם אנחנו שוטפים את המוח של עצמנו. אם אנחנו רואים את עצמנו כחלשים, או כ-לא מסוגלים להשיג מטרה כזאת או אחרת, כדאי לנו לנסות לספר לעצמנו ולאחרים סיפור שונה בתכלית. ואם הסיפור הזה יהיה חזק מספיק, ואם אנחנו נספר אותו מספיק פעמים, הוא אשכרה יכול לתפוס.
____
מי שמעוניין לקרוא יותר על שיטות שטיפת המוח של הסינים, מוזמן לצלול לתוך עבודת התיזה המרתקת שנכתבה בנושא על ידי בחור אמריקאי ב- 1984 (התיאורים הרלוונטיים של השיטות הסיניות מתחילים מעמוד 39):