על מה אתם חולמים?
על לסגור את המינוס שאתם נמצאים בו מאז גיל 19? על אקזיט לסטארטאפ שאת הרעיון שלו אתם שומרים לעצמכם מגיל 19? על לקנות בית? על לעזוב את הבית? על להיות נערצים? על להיות רזים? על הגשמה עצמית? על זוגיות אמתית?
זה יקרה, אתם אומרים, עוד מעט, כשרק יהיה לי זמן…
תקופת ההסגר של קורונה, ייצרה את הזמן הזה ואיתו את ההבנה שזמן פנוי הוא לא באמת החסם האמתי למימוש של חלומות. קורונה גרמה לנו להבין שהחלומות הללו הם לא יותר מסתם סיפורים שאנחנו מספרים לעצמנו: סיפור על עצמי כיזם (שאף פעם לא יזם), סיפור העצמי כאדם רזה וספורטיבי (שלא מתאמן או מקפיד על תזונה מאוזנת), סיפור העצמי כסופר (שתקוע 5 שנים בפרק הראשון של ספרו), סיפור העצמי כקורבן (שאין אף אחד שמקרבן אותו) סיפור על עצמי כאדם שלא מעשן וכד'.
אבל כאן בדיוק טמונה הבעיה – אנחנו לא מספרים לעצמנו את הסיפור הנכון. לא מספרים את הסיפור שאשכרה יכול להניע אותנו לפעולה.
סיפורים ככלי לשינוי התנהגות
בפעם הראשונה בחיי שבה נתקלתי בנושא של סיפורי חיים, היה בזמן לימודיי באוניברסיטה העברית. במסגרת קורסי בחירה, אני – בחור אשכנזי צעיר, מצאתי את עצמי בקורס שדיבר על סיפורי חיים של נשים מזרחיות מבוגרות. למה הגעתי לקורס הזה אני לא ממש זוכר (יש סבירות גבוהה שזה הקורס היחיד שנשאר כשנזכרתי להירשם), אבל הוא הסתבר כאחד הקורסים המרתקים ביותר שלקחתי. כזה שהותיר אותי עם נקודות למחשבה אליהן אני חוזר הרבה בשנים האחרונות.
המרצה, פרופ' אסתר שלי-ניומן שלימים ניהלה את החוג לתקשורת, סיפרה בין היתר כיצד גברים ונשים, חילוניים ומסורתיים מבנים באופן שונה את סיפור החיים שלהם. כך למשל גברים מתחילים לרוב עם תיאור ההישג המרכזי בעיניהם – תפקיד בעבודה, בזמן שנשים מתחילות לרוב עם תיאור הילדים, הבעל ונושאים הקשורים לבית. תחשבו איך אתם מתחילים את הסיפור שלכם.
אבל סיפורים, וזה יופיים, הם לא רק דרך הצגה עצמית. הרבה יותר מזה. סיפורים הם גם הדרך של המוח להבין מי אנחנו ודרך להבנות את עצמנו.
הפוטנציאל הזה של סיפורים הובן על ידי פסיכולוגים כבר בתחילת הדרך. אבות הפסיכולוגיה המודרנית – פרויד ויונג נהגו להתייחס לסיפורי חיים בניתוחים ובטיפולים שלהם. בשנות ה-70 גם צמחה בפסיכולוגיה גישת טיפול נרטיבית שהבינה את הפוטנציאל לעריכה של אותם הסיפורים ככלי להתמודדות עם בעיות ומשברים נפשיים (גישה הפעילה גם היום).
עוצמת הסיפורים ככלי טיפולי ממשיכה לקבל חיזוקים גם בשנים האחרונות. כך לדוגמה מחקר שפורסם לאחרונה הראה ששינוי זווית ההסתכלות כלפי אירוע כזה או אחר יכול להשפיע דרמתית על התחושות כלפיו.
במקרה של אירוע המעורר רגשות שליליים פסיכולוגים ממליצים לספר לעצמנו את הסיפור מהצד כאילו הוא קרה או הולך לקרות למישהו אחר או לתאר אותו מזווית של "זבוב על הקיר".
סיפור אסטרטגי אישי
כמי שעוסק בבניית סיפורים אסטרטגיים של חברות, אני מבין את כוחם של הסיפורים בלהניע לפעולה. סיפור חזון טוב יכול להניע עובדים לעבוד טוב יותר, לשכנע שותפים עסקיים לשתף פעולה .ולגרום ללקוחות לקנות את מוצריה.
לסיפורים אפקטיביים יש רכיבים הכרחיים שבלעדיהם אין הנעה לפעולה. האלמנטים הללו מסוגלים לשנות את הפעילות החשמלית במוח וגם להפריש במוחנו את ההורמונים האחראיים על שינוי התנהגות. כאלה שיכולים להפוך אותנו מפאסיביים למעשיים (קורטיזול, אוקסיטוצין, דופמין ורבים אחרים). *בסיפורים שאתם מספרים לעצמכם כנראה אין את האלמנטים הללו.*
זאת בדיוק הנקודה שההבנה שלה גרמה לי, לפני שנתיים, להתחיל לבנות את הסיפור האסטרטגי האישי שלי ולנסות ולעזור לאחרים לבנות את הסיפורים האסטרטגיים שלהם. חידוד הסיפור, אם כן, הוא חידוד האסטרטגיה האישית ושיפור הסיכויים להצלחה בהגשמתה.
סיפור טוב גם משדר לתת-מודע, בשפה שהוא מכיר, שיש כאן משימה ברת השגה שאפשר לנוע לקראתה.
תבחנו את עצמכם
אז איזה סיפור אתם מספרים לעצמכם? יש לכם רבים, אני יודע. אני רוצה את זה שמציק לכם יותר מכולם. תבחנו אותו רגע ותשאלו את עצמכם האם יש בו את הרכיבים הבאים:
הגיבור והמוטיבציה שלו – הגיבור זה אתם, אבל מה מניע אתכם? האם המטרה היא מוחשית ופרקטית כמו קידום של עסק או ערטילאית לחלוטין כמו להגיע אל האושר? האם אתם מאמינים ביכולת של הגיבור (אתם) להצליח???
האויב – במה אתם נלחמים? בחלקים באישיות שלכם? בצורת חיים? באנשים שלא האמינו בכם? האויב הוא הדלק של הסיפור, וללא דלק לא נוכל להתקדם.
השלב – באיזה שלב בסיפור אתם נמצאים? אם אתם מרגישים שאתם בתחתית, הגיע הזמן לקום, אם אתם מרגישים שאפשר עוד ליפול למטה, בטח תמשיכו ליפול.
דמויות העזר/הנשק הסודי – סיפורים, לרוב, לא עובדים ללא דמויות עזר, וכך גם החיים עצמם. מבלי להבין על מי או מה אנחנו יכולים להישען, נתקשה להתקדם.
טרנספורמציה – טרנספורמציה היא לב ליבו של הסיפור. מה הטרנספורמציה שהדמות שלכם עברה או עוברת? האם אתם מוכנים לעבור אותה? האם אתם מוכנים לגבור על עצמכם?
בפוסטים הבאים אצלול לכל אלו ולפרמטרים אחרים של סיפור, אשתף אתכם בסיפור האסטרטגי הפנימי שלי, ואשתדל לכוון אתכם בבניית הסיפורים שלכם.
מתאים? תמשיכו לעקוב.